Friday, September 28, 2007

PIVO


Pivo je jedno od najpopularnijih alkoholnih pica. Prakticki se konzumira u svakoj zemlji svijeta pa tako i kod nas. Tokom 1985. ekipa Nacionalnog skotskog muzeja iz Edinburgha iskopala je u Rumu, na jednom od hebridskih otoka, posudu od terakote s nepoznatim sastojcima, iz neolitskog doba. Analizom tog nalaza dobijen je napitak za pivo, koje se pravilo iz zobi, jecma, meda i paprati.
Ovo pice, za koje mnogi tvrde da je zapravo jelo, koristilo se vec u predistorijskom razdoblju. Proizvodili su ga Kelti, Germani, Slaveni i Skiti... Proizvodio se iz jecma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi zacinjavali su ga raznim mirodijama i medom. Današnji glavni sastojak hmelj poceo se koristiti tek u VIII stoljecu. Pivopijska središta u starom vijeku bila su u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu. Iz tih su podrucja pivo poslije preuzeli Grci i Rimljani.

Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu - Hamurabijevom zakoniku (uklesanom klinastim pismom na stupu od crnog diurita - vrsta kamena vulkanskog porijekla). Hamurabi, babilonski kralj (1729. - 1686.g.p.n.e.) kaze: "Pivo ne smije sadrzati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni" (Zivio Kralj!!!!):-)) U zakonu jos stoji:

"Ako ne naplacuje gostu zitom, nego trazi novac, vara li na tezini ili toci lose pice, treba biti pozvana na odgovornost i bacena u vodu. U pivnici zena moze biti tociteljica, ali u pivnicu ne smije doci kao gosca.Zena koja zeli posjetiti krcmu da u njoj pije, ima se spaliti." (Zakon je zakon) :-))

Zna se da je tada pivo bila jedna od svakidašnjih potreba da bi se ugasila zed, a i zbog njegove energetske vrijednosti. Kopaci kanala i muškarci zaposleni u polju dobijali su dnevno do pet litara piva, a zene koje su obavljale teze fizicke poslove dvije do tri litre.

Rijec pivo (birra, bier, beer, bicre) nastala je u samostanima negdje izmedu šestog i sedmog stoljeca, u vrijeme kad se pivu pri varenju poceo dodavati hmelj. U srednjem vijeku proizvodnjom pive bavili su se samostani, a danas je to snazna grana industrije. Najveci proizvodaci su Njemacka, Velika Britanija, SAD, zatim Ceška, Belgija i Irska.

Istorija piva se nastavlja kroz Sumerane, Etrušcane, Rimljane, nordijske barbare i nakon toga kršcansku europu. Redovnici su bili prvi koji su pivu pridodali hmelj - iz "medicinskih" razloga, a i radi boljeg konzerviranja. Ono je proglašeno kršcanskim ljekovitim napitkom", što ga je trebalo ukljuciti u samostansku prehranu, a smjelo se piti i u dane posta.

Pivo se pije u svakoj prilici. No dok je kod nas gotovo šokantno piti pivo uz ribu, to je sasvim uobicajeno u Belgiji, Njemackoj, Engleskoj... Uzgred, u tim zemljama jede se cešce i više ribe nego kod nas. U spomenutim zemljama gotovo svaki bolji kafic ili restoran ima svoju vlastitu proizvodnju jako dobre pive. Kad se pije puno piva, jednostavnije je piti toceno. No, poznavatelji tvrde da je ipak puno ukusnije pivo iz boce


Pivo kao lijek

Tvari iz piva ne samo da poticu aktivnost zeluca i digestivnog trakta vec zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prelaz alkohola iz zeluca u krv.

Rezultati mnogih istrazivanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, bioloski uravnotezen proizvod koji se, istina, u mnogim zemljama ubraja u slaba alkoholna pica.

Mnogi lijecnici tvrde da manja kolicina piva (0,5 l) povoljno djeluje na lijecenje nekih teskih bolesti, primjerice tuberkuloze, kolere ili raka. Vrlo zanimljivo istrazivanje proveo je francuski lijecnik, dr. Vincent, koji je statisticki pratio zdravstveno stanje vojnika na sjeveru i jugu Francuske. Ustanovio je da su pivopije sa sjevera dvaput manje bolovali nego ljubitelji vina s juga.
Njemacki lijecnik, dr. G. Chabot, statisticki je pratio ucestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivoljupci kudikamo rjede obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od drugih radnika. Pivo stiti organizam od razlicitih zracenja, posebice od stetnog djelovanja "rengenskih zraka". Vjerojatno je to povezano s prisutnoscu reduciranog glutationa u pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. U pivu se ne razmnozavaju patogeni mikroorganizmi. Dr. C. Enders istrazivao je baktericidnu ucinkovitost piva u usporedbi s nekim patogenim mikroorganizmima i ustanovio da uzrocnik kolere ugiba u pivu za 15 minuta, a uzrocnik tifusa za 30 minuta.

The New England Journal of Medicine objavio je rezultate devetogodisnjega opseznog istrazivanja srcanog infarkta u vise od 7.700 pivoljubaca. Istrazivanjem je utvrdeno da prosjecna potrosnja od 1 do 3 case dnevno (engl. caša je 0,57 l) ima zastitni ucinak protiv srcanog infarkta. Isto tako su poznate i posljedice (alkoholizam) kod najveceg broja ekstremnih uzivatelja. Ovo ne shvacajte osobno. Prekomjerno uzivanje u pivu i posljedice toga uzivanja nazivaju se gambrinizam (prema imenu "Kralja piva" Jana Primusa, zvanog Gambrinus). Koliko god to nevjerojatno zvucalo, pivo je uzrok ovisnosti u 70% svih ovisnika o alkoholu i u 60% svih ovisnika uopste. Da nevjerovatno je.

To nije cudno ako se zna da pivo djeluje ugodno, gasi zedj i opusta. Prof. Anton Piendl s Tehnickog sveucilista u Munchenu to opustanje dovodi u vezu s pojmom "psihosocijalni stres". Taj pojam obuhvaca strah, napetost i agresiju. Sve se to s pivom odstranjuje, jednako kao i faktor rizika od: srcanog infarkta, visokog pritiska, secerne bolesti i gihta.

Stoga je pivo uslo u svakidasnju uporabu kao npr. sir ili cokolada i postalo samo po sebi razumljiv sastavni dio naseg zivota. Upravo zato treba biti svjestan cinjenice da pivo sadrzi alkohol, pa se treba drzati one stare mudrosti: ne pretjerivati ni u cemu osim u alkoholu.

Na osnovi iznesenog, moze se reci da je umjereno konzumiranje piva preporucljivo, kako s prehrambenog tako i zdravstvenog gledista, jer pivo moze:

- biti dobar izvor energije i tekucine nakon fizickog napora raznih kategorija potrosaca (radnici, sportasi, trudnice, vecina bolesnika i rekonvalescenata, iscrpljene i anemicne osobe itd.);

- posluziti kao dopuna dijetama siromasnim mineralnim solima (zbog vrlo malog udjela natrija u pivu);

- poticati apetit i probavu (laka i brza resorpcija sastojaka piva);

- biti preporucljiv napitak za ljude u zrelim godinama;

- imati diuretsko djelovanje (pospjesuje mokrenje i ublazava poteskoce u radu bubrega i mjehura);

- smanjiti mogucnost nastajanja bubreznih kamenaca i povecati njihovo uklanjanje iz urinarnih puteva;

ublaziti stresove te djelovati kao prirodno umirujuce i uspavljujuce sredstvo (zastita od pojave srcanog infarkta, dobar san).



Pice je dobro za inteligenciju

Konzumiranje alkohola u umjerenim kolicinama cini ljude pametnijima, utvrdili su znanstvenici koji su do tog zanimljivog podatka došli ispitivanjem 2000 osoba
Ispitanici koji na dan piju oko litre piva ili adekvatnu kolicinu nekog drugog alkoholnog pica imaju malo viši kvocijent inteligencije od onih koji uopce ne piju alkohol, pokazalo je istrazivanje.

Inteligenciju, cini se, poticu kemijski spojevi polifenoli koji se nalaze u alkoholu. Sudionici ispitivanja koje je provedeno u Japanu dnevno su pili cetiri jedinice alkohola, što u praksi znaci dvije politrene krigle piva ili cetiri caše vina.

Rezultati istrazivanja objavljeni su u znanstvenom casopisu New Scientist.

Popijete li ga previše, vidno polje ce se zamutiti, ali umjereno redovito konzumiranje popravlja vid sprecavajuci razvoj ocne mrene te pomaze i kod srcanih oboljenja

Ispitujuci djelovanje piva na laboratorijskim štakorima kanadski znanstvenici su zakljucili da antioksidansi zašticuju stanice ociju i tako sprecavaju pojavu mrene.

Buduci da visoka razina glukoze šteti mitohondrijima, a njihovo oštecivanje vodi razvoju mrene, dr. John Trevitck voditelj navedenog istrazivanja smatra da jedna caša piva dnevno cini mnogo dobra jer antioksidni zašticuju mitohondrije. Pivo, posebno bogato hmeljom ili ono tamnije sadrzi visoku koncentraciju antioksidansa i enzima što pomaze i pri prevenciji srcanih bolesti.

Ovo bi posebno moglo koristiti dijabeticarima kod kojih cesto stradavaju oci.

Zasebno istrazivanje u Pennsilvaniji usredotocilo se na djelovanje piva kod arterioskleroze - odebljanja arterija. Profesor Joe Vinson davao je hrccima ekvivalent ljudske doze od dva piva dnevno. Tvrdi da su prijašnja istrazivanja pokazala zdravstvene koristi antioksidansa iz vina te da alkohol iz piva i vina pomaze u preventivi srcanih bolesti no smatra da je njegovo istrazivanje prvo potvrdilo da i antioksidanti iz piva pomazu kod srcanih bolesti.

Antioksidanti u caju i juiceu mogu imati jednako djelovanje, dodaje Vinson.


Pijte pivo– zdravo je!

- Istrazivaci su otkrili da caša piva moze pridonijeti zaštiti od srcanih bolesti cak i više nego crno vino ili jaka alkoholna pica. Pivo sadrzava vitamin B6, koji sprjecava nakupljanje homocisteina u tijelu za kojeg se pretpostavlja da povecava opasnost od srcanih bolesti. No nizozemski su istrazivaci otkrili da to mozda i nije jedini razlog zbog kojega je pivo korisno za srce. Oni su ispitali 111 zdravih muškaraca koji su tri tjedna uz veceru pili pivo, vino ili zestoka alkoholna pica. Otkrili su da se razina homocisteina ne povecava nakon konzumacije piva, ali se povecava nakon vina i zestokih alkoholnih pica. U pivopija je otkrivena 30% veca razina vitamina B6 u krvnoj plazmi, a razina vitamina B6 povecala se i u osoba koje su pile vino i druga alkoholna pica no ne toliko. Umjerena konzumacija alkohola utjece na mnoge procese u tijelu, od kojih je jedan znatno povecanje razine dobroga HDL kolesterola.

Degustacija:

1. Prostor u kojem cete degustirati pivo trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste ocjenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smjeli dopirati nikakvi strani mirisi.

2. Casa u koju se uliva pivo mora biti savrseno cista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vas nos dok ispijate gutljaj dragocijene tecnosti. Na taj cete nacin najbolje osjetiti i miris piva.

3. Prije degustacije piva ne jedite jako zacinjenu i masnu hranu. Takodje se ne koristite after-shave, parfem, ruz za usne i druge kozmeticke preparate.

4. Prije otvaranja, provjerite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.

5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna temperatura za pivo krece se izmedju 22-25 Celzijevih stupnjeva. Ostavite se mitske price o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi necete moci osjetiti nikakvu aromu piva.

6. Kada otvarate bocu obratite paznju na kolicinu pjene i kako reagira karbondioksid prilikom otvaranja cepa.

7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrasnjost case. Tek kad ste ispunili otprilike dvije trecine case mozete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i pjenu. Uz pivo uvijek mora ici pjena, a pjena se mora uzdizati i preko ruba case.

8. Kad ste pivo natocili u casu smjesta ispitajte miris (slicno kao i kod vina). Naime, mnogi aromaticni sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjecate li aromu sladora? Vuce li na citron, cvijece ili na svjeze pokosenu travu

9. Zatim ispijte jedan veci gutljaj. Za razliku od vina pivo se ispija u vecim gutljajima i usna supljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos izmedu temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.

10. Nikad ne muckajte pivo u ustima!!!! Samo pustite da klizne u vas stomak. Pokušajte uporediti odnos temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije gutljaja. Pricekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti ukus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suv? Zadrzava li se u ustima ili brzo nestane?

11. Još jedanput pomirisite pivo. Neke arome dolaze do izrazaja minutu do dvije nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate s onima na pocetku testa.

12. Kako biste "resetovali" svoja osjecanja koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljni su nezasoljeni krekeri ili obican hleb.

13. Ponovite još jedanput cijeli postupak.

14. I kad ste se vec odlucili da je to pivo bas za vas pijte ga dok ne legnete…

101 Razlog zasto je pivo bolje od zene

1. U pivu mozeš da uzivaš ceo mesec.
2. Mrlje od piva se lako peru.
3. Pivo ne moraš da izvodiš na pice i veceru.
4. Tvoje pivo ce te strpljivo cekati u kolima dok gluvariš okolo.
5. Kad tvoje pivo splasne sve brige su ti prošle.
6. Pivo nikada ne kasni.
7. Pivo ne izluduje ako traziš drugo pivo.
8. Ako je ruzno, pivo mozeš skloniti bilo gde.
9. Sa piva se skida etiketa vrlo lako.
10. Kad odlaziš u bar, siguran si da mozeš trgnuti bar jedno pivo.
11. Pivo nikada nema glavobolju.
12. Pošto popiješ pivo, za bocu uvek mozeš dobiti još neki dinar.
13. Pivo se nece rasplakati ako dodeš kuci sa još jednim pivom.
14. Ako uzivaš u pivu na pravi nacin, uvek ce ti biti bistra glava.
15. Pivo uvek leze lako.
16. Pivo mozeš da deliš sa svojim prijateljima.
17. Za noc mozeš skinuti i više piva, a da se osecaš dobro.
18. Uvek mozeš biti siguran da si prvi koji otvara bocu piva.
19. Pivo je uvek vlazno.
20. Pivo nikada ne insistira na jednakosti.
21. Pivo mozeš priuštiti javno.
22. Pivo se ne brine ako se vracaš kasno.
23. Ladno pivo je dobro pivo.
24. Pivo se ne mora prati da bi imalo dobar ukus.
25. Ako promeniš pivo ne moraš da placaš alimentaciju.
26. Lepota piva nije samo površinska.
27. Suštinski kvaliteti piva lako se prepoznaju po etiketi.
28. Kad pivo peni znaš da nema besnilo.
29. Intelektualne vrednosti piva su nebitne.
30. Nijednom pivu ne smeta dim.
31. Nijedno pivo nema pokvaren zub.
32. Kad startuješ pivo znaš da te nece odbiti.
33. Preko piva ne mozeš da dobiješ ni jednu venericnu bolest.
34. Pivu je potpuno svejedno koju muziku slušaš dok ga ljuštiš.
35. Što si deblji to ti pivo bolje lezi.
36. Ako pivo ostaviš nedovršeno neceš imati bolove.
37. Pivo nema rodendan ni Dan piva.
38. Svako pivo je lako i jeftino.
39. Pivu ne smeta ako si ruzan i glup.
40. Pivu ne smeta ako nisi materijalno situiran.
41. Ako imaš tremu konobar ce ti rado servirati pivo.
42. Pivo se ne linja.
43. I u najgoroj kafani se moze naci dobro pivo.
44. Kada ostaviš pivo siguran si da te nece ogovarati kod drugih piva.
45. Pivo nikada nije masno.
46. Svako pivo pada na isti pokret ruke.
47. Pivu je potpuno svejedno kada ceš ga popiti.
48. Pivom mozeš nekaznjeno da gadaš prolaznike sa prozora.
49. Pivo uvek ima kondiciju i raspolozenje.
50. Svako pivo ima uzak grlic.
51. Zbog piva mladeg od 18 godina se ne ide u zatvor.
52. Ako si na ulici grub sa pivom niko te nece premlatiti.
53. Pivo mozeš da vodiš i na kartanje.
54. Pivo nikada nece pozeleti da igra preferans.
55. Pivo moze da se koristi odmah pošto se proizvede.
56. Pivo ne lupeta gluposti dok ga ljuštiš.
57. Kada spavaš sa pivom mozeš i da hrceš.
58. Pivo nema roditelje ni agresivne prijatelje.
59. Ne moraš da staviš gumicu u usta kada piješ pivo.
60. Ako prospeš tude pivo, vlasnik ce rado prihvatiti da ga castiš drugim.
61. Ako imaš dva piva istovremeno ne moraš da gledaš na sat.
62. Pivu ne smeta ako si pivopija.
63. Pivo nikada ne moze da zaglavi.
64. Na pivo se nikada ne skupljaju muve.
65. Pivo uvek ima vremena i nikada nema obaveza.
66. Pivo nikada nije suviše maljavo.
67. Ako piješ crno pivo neceš imati problema sa K.K.K.
68. Uvek mozeš da dobiješ pivo od prijatelja.
69. Nijedno pivo ne dozivi da bude staro i ruzno.
70. Pivo nema ništa protiv muških šovinista.
71. Pivo je uvek u providnoj ambalazi.
72. Pivo ne gunda ako si sadista.
73. Od jednog piva još niko nije dobio infarkt.
74. Pivo se ne buni kad si pijan.
75. Pivo nema usadene moralne norme.
76. Pivo je gluvonemo i povodljivo.
77. U slucaju potrebe mozeš upotrebiti i staro pivo.
78. Pivo nikada samo sebi ne dize cenu.
79. Pivo nikada ne suprotstavlja svoje mišljenje tvom.
80. Pivo te nikada nece dovesti u iskušenje da ga prospeš.
81. Za otvaranje svakog piva potrebno je sasvim malo napora vremena i nerava.
82. Pivo uvek zna šta hoce (da bude popijeno) i to ne skriva.
83. Pivo uvek ispunjava sve što od njega mozeš ocekivati i pri tome se ne buni.
84. Kad piješ pivo sve drziš u svojim rukama.
85. SAM odreduješ dinamiku.
86. Pivo se nece uobraziti ako mu pokazeš koliko ti je stalo do njega.
87. Pivo mozeš kad hoceš a zenu kad mozeš.
88. Loše pivo uvek mozeš zameniti boljim.
89. Pivo ce biti zadovoljno nezavisno od poze u kojoj ga cepaš.
90. Ako ti se pivo ne svida mozeš nekaznjeno da ga prospeš.
91. Nijedno pivo se ne otima kad pozeliš da ga popiješ.
92. Pivu ne smeta ako neko posmatra dok ga obraduješ.
93. Pivo ne poplavi kad ga prospeš po podu.
94. Da bi popio pivo potreban i dovoljan uslov je da odstraniš cep.
95. Nije protivzakonito biti vlasnik gajbe piva.
96. Ako zestoko navališ pivo ti nece sasuti suzavac u lice.
97. Uz pivo ti nikad ne moze biti dosadno.
98. Pivo mozeš da piješ uvek, bez obzira na starost.
99. Pivo ne moze da te izblamira u društvu.
100. Pivu je dovoljna jedna flaša.
101. Pivo ne insistira na romantici pre nego što ga otvoriš.